- 01 oktober 2018 -

BordjeVol helpt mantelzorgers aan betere balans

Voor kwetsbare, oudere mensen die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, is de hulp van mantelzorgers essentieel. Maar hoe zorg je ervoor dat mantelzorgers zelf op de been blijven? Onder de noemer BordjeVol ontwikkelde de informele zorgcoöperatie WeHelpen een spelmethode die de draaglast van mantelzorgers inzichtelijk maakt.

BordjeVol bestaat uit een set spelkaarten en werkbladen die inhaken op alles wat een mantelzorger zoal doet. “Zorgverleners kunnen het spel goed gebruiken als visueel instrument om structuur en verdieping te geven aan een gesprek met de mantelzorger”, vindt Carla Peeters, beleidsadviseur Transmurale Zorg van Zuyderland Medisch Centrum locatie Sittard.

image

Deze aanpak heeft impact
Peeters volgde onlangs de workshop BordjeVol om zelf te ervaren hoe zorgprofessionals in bijvoorbeeld thuiszorg, palliatieve zorg en geriatrie het instrument kunnen gebruiken. “Ik ben erg positief. BordjeVol heeft impact. Als er tijdens het gesprek ineens en flinke stapel kaarten voor je neus ligt die duidelijk maakt wat je allemaal doet, denk je toch: ‘Wow, dat is wel heel erg veel.’”

BordjeVol zorgt kortom voor bewustwording over wat wel en niet meer lukt. En dat is precies de bedoeling. Peeters: “Mantelzorgers zien letterlijk wat er allemaal op hun bordje ligt. Wat anders zou kunnen, of niet meer gedaan hoeft te worden. Maar ook: welke familieleden en bekenden kunnen helpen. Het doel is uiteindelijk om ervoor te zorgen dat mantelzorgers in balans blijven.”

Een persoonlijk actieplan helpt om de eerste stappen te zetten die de mantelzorger ontlasten. Eventueel wordt verwezen naar wehelpen.nl, de site met vraag en aanbod van informele, eenvoudige hulp of huppla.nl, een digitale omgeving die inzichtelijk maakt wat vrienden en bekenden kunnen doen.

Breder uitrollen
Wat Carla Peeters betreft zijn er mogelijkheden genoeg om binnen diverse projecten van de proefregio’s Anders Beter en MijnZorg met de spelmethode BordjeVol aan de slag te gaan. De regionale huisartsenorganisaties MCC Omnes en HOZL hebben al belangstelling getoond.

WeHelpen

Tussen 2015-2017 droegen de proefregio’s Anders Beter, MijnZorg en Blauwe Zorg bij aan het uitrollen van WeHelpen, het netwerk voor informele zorg. Deze workshop is één van de methodes waarmee WeHelpen informele hulp wil bevorderen.

Alle informatie over spelmethode BordjeVol is te vinden op wehelpen.nl/bordjevol.